Specialisaties
Kinesitherapie
Algemene kinesitherapie
Algemene kinesitherapie richt zich op de behandeling van het bewegingsapparaat. Klachten die voorkomen kunnen zowel van acute of chronische aard zijn. Vaak uiten deze klachten zich in de vorm van pijn, verminderde mobiliteit, krachtsverlies, …
Een behandeling kinesitherapie start steeds met een uitgebreid intakegesprek om het ontstaan en de aard van de klacht volledig in kaart te brengen. Hierna gaan we over tot een gericht klinisch onderzoek waarbij we patiëntspecifiek te werk gaan en zoeken we naar de oorzaken van uw klacht zodat we een gerichte behandeling kunnen opstarten. Hiervoor zal vaak een combinatie van manuele therapie en oefentherapie worden toegepast.
Sportkinesitherapie
Geblesseerd door het sporten of tijdens de voorbereiding van een nieuwe sportieve doelstelling? Door onze actieve en patiëntspecifieke aanpak helpen we je zo snel mogelijk weer aan het sporten. Tevens werken we aan preventie, zodat de kans op herval zo klein mogelijk wordt. Zowel recreanten als topsporters kunnen bij ons terecht met klachten.
We begeleiden als praktijk de Heren 1 Kontich Wolves tijdens wedstrijden.
Tijdens de revalidaties maken we onder andere gebruik van blood flow restriction training en sporttaping.
Pre- en postoperatieve revalidatie
Net een knieprothese laten plaatsen of je kruisbanden gescheurd? Orthopedische ingrepen hebben juiste begeleiding nodig zodat je later weer optimaal aan de slag kan.
Bij pre-operatieve kinesitherapie bereiden we je mee voor op een operatie zodat je herstel na de operatie optimaal kan verlopen. Bij postoperatieve kinesitherapie begeleiden we het volledige traject totdat je weer volledig zelfstandig verder kan. We focussen op een actieve revalidatie.
Dry Needling
Triggerpoints of spierverhardingen kunnen leiden tot lokale pijn met of zonder uitstraling. Daarnaast zijn ze ook vaak een belangrijke oorzaak van bewegingsbeperkingen en krachtsvermindering.
Door middel van deze myofasciale techniek gaan we op zoek naar de triggerpoints die u uw klachten geeft en prikken we deze aan met een zeer dunne naald. Hierdoor zullen uw klachten aanzienlijk verbeteren.
In onze praktijk kan u hiervoor terecht bij Anne, Dries en Michiel
FAQ?
Hoe voelt het?
Het aanprikken van de spier voelt u bijna niet. Wanneer het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan (=local twitch response). Deze reactie geeft kortdurend een soort van lokaal ‘krampgevoel’, waarna de spier zich weer ontspant. Na de behandeling is het normaal dat de behandelde spier nog wat stijf en/of vermoeid aanvoelt, maar meestal is dit van korte duur.
Verloop behandeling?
Na het bevragen van de klachten en pijnregio volgt er een palpatie naar lokale triggerpunten, met eventueel bijbehorende uitstraling. Indien de spierknopen die voor de klachten zorgen worden aangeprikt, zult u een vermindering van de klachten ervaren. Het is mogelijk dat deze behandeling meerdere keren uitgevoerd moet worden, afhankelijk van de ernst van de klacht.
Verschil met acupunctuur?
Acupunctuur volgt de energiebanen uit de oosterse geneeskunde om de lokalisatie van de naalden te bepalen. Bij dry needling werken we richting de triggerpoints die verder komen uit de klachtomschrijving en palpatie. Dry needling is eveneens meer wetenschappelijk ondersteund dan acupunctuur.
Ik heb last van een stijf gevoel na dry needling, wat doe ik best?
Een stijf gevoel in de spier tot een paar dagen na de behandeling is normaal. Na een dry needling behandeling drink je altijd best voldoende water. De spier warm houden na de behandeling door bijvoorbeeld gebruik van een heatpack zorgt ook voor een goede doorbloeding en een maximaal behandeleffect. Je kan de spier ook licht stretchen om het stijf gevoel wat te verminderen.
Manuele therapie / Aethiopathie
Anyone can find disease, finding health should be the object
—Andrew Taylor Still
Totaaltherapie beschouwt de mens in zijn totaliteit: een osteo-articulair systeem, ondersteund door weke delen, gevoed en beïnvloed door een spijsverteringssysteem, cardiovasculair systeem, ademhalingssysteem, zenuwstelsel en bestuurd door het hoofd. Wij kijken naar de oorzaak van het probleem en niet enkel de symptomen.
Elke therapie gebeurt met een goede diagnose. Daarvoor gebruiken we functionele testen zoals het systeem van Cyriax bij de ledematen en de wervelkolom. Wij implementeren het gezichtspunt van osteopathie en chiropraxie. Het meest belangrijke is dat wij eerst de weke delen losmaken en reharmoniseren.
Pre- en postnatale kinesitherapie
Pre-en postnatale kinesitherapie richt zich op het welbevinden van toekomstige moeders en hun baby’s. Tijdens en na de zwangerschap verandert je lichaam voortdurend waardoor pre-en postnatale kinesitherapie heel waardevol kan zijn.
Prenatale kinesitherapie kan je begeleiden om je optimaal voor te bereiden op de bevalling en zwangerschapsongemakken te verminderen. Postnatale kinesitherapie helpt je verder om het herstel van je lichaam na de bevalling te optimaliseren.
Verdere informatie kan u terugvinden op de site van Kindengezin. https://www.kindengezin.be/nl/thema/zwangerschap-en-geboorte/zwangerschap/gezond-zwanger-zijn/pre-en-postnatale-oefeningen
FAQ?
Worden deze beurten pre-en postnatale kinesitherapie terugbetaald door mijn mutualiteit?
In totaal krijg je 9 beurten deels terugbetaald door je mutualiteit en deze kunnen zowel pre- als postnataal of gecombineerd gebruikt worden. Voor specifieke informatie kan je terecht bij je eigen mutualiteit en kinesitherapeut.
Is het nuttig om prenatale kinesitherapie te volgen als ik geen specifieke klachten heb?
Ja, elke zwangere vrouw of mama doorgaat een lichamelijke verandering. Door je lichaam goed te laten begeleiden kunnen klachten preventief tegengegaan worden.
Wanneer start ik best met deze behandelingen?
Vanaf eender welke zwangerschapstermijn kunt u prenatale kinesitherapie volgen. Vanaf ongeveer 6 weken na de bevalling kunt u starten met postnatale kinesitherapie.
Verdere informatie kan je terugvinden op de site van Kindengezin
Temporomandibulaire kinesitherapie
Temporomandibulaire dysfunctie is een verzamelnaam voor aandoeningen van het kaakgewricht. Dit kan gaan over pijn/vermoeidheid van de kauwspieren, het niet goed kunnen openen van de mond, een krakend/klikkend kaakgewricht, etc. Ook bij langdurige klachten van oorsuizen, hoofdpijn en nekpijn kan een temporomandibulaire dysfunctie aan de basis liggen.
BPPV
BPPV of Benigne Paroxysmale Positionele Vertigo is een veelvoorkomende oorzaak van draaiduizeligheid- en/of evenwichtsklachten.
Een patiënt met BPPV heeft geregeld last van kortdurende periodes van duizeligheid, soms gepaard gaande met misselijkheid en braken. Deze klachten kunnen uitgelokt worden door snelle, plotse bewegingen van het hoofd.
De belangrijkste oorzaak van BPPV is het loskomen van oorkristallen, ook wel otoconia genoemd, die zich normaal gesproken in het binnenoor bevinden. Deze kristallen spelen een cruciale rol bij het reguleren van ons evenwicht.
Naast een uitgebreid vraaggesprek zal uw kinesist verschillende manoeuvres uitvoeren om na te gaan of de herkenbare symptomen kunnen worden uitgelokt. Nadien zal er afhankelijk van het type BPPV een bevrijdingsmanouever worden uitgevoerd om de losgekomen kristallen terug naar hun originele plaats te brengen. In de meeste gevallen bent u binnen enkele behandelingen verlost van uw klachten.
Obesitas coaching
?
Claudicatio care
?
Andere Specialisaties
Core Power training
Een sterke core is essentieel voor een gezond en fit lichaam. Het biedt stabiliteit, verbetert je houding en vermindert het risico op blessures. Of je nu een beginnende sporter bent of een ervaren atleet, het trainen van je core moet een belangrijk onderdeel zijn van je fitnessroutine. Tijdens onze lessen introduceren we een reeks effectieve oefeningen om je core te versterken en te verbeteren.
Het trainen van je core gaat verder dan het doen van eindeloze sit-ups en crunches. Er zijn talloze oefeningen die je kunt uitvoeren om je core op een gebalanceerde en effectieve manier te trainen. Iedere week maken jullie kennis met talrijke voor jouw zorgvuldig uitgekozen oefeningen. Ieder oefent op zijn niveau.
FAQ?
Hoeveel kost een lessenpakket Core Power?
40 euro voor 5 lessen
Wanneer vinden de lessen plaats?
Elke maandag van 20u tot 21
Inspanningstesten
Waarom inspanningstest en coaching?
Door het afnemen van een maximale inspanningstest krijgen we een accuraat beeld van je huidige conditie. Met de resultaten uit de test worden voor jou individuele trainingszones opgesteld, waardoor je trainingen efficiënter en gerichter worden. Aan de hand van deze zones kunnen we jouw lichaam correcte trainingsprikkels geven om je conditie te verbeteren.
Inhoud inspanningstest
Voor de test doen we een kort intake gesprek om te bekijken wat jouw sportieve doelstelling(en) zijn. Vervolgens wordt je lengte, gewicht en huidige trainingsstatus gemeten. Starten met de test doen we pas wanneer je sport-medisch goedgekeurd bent (zie sport-medisch geschiktheidsattest)
Er zijn 2 soorten testen mogelijk: een fietstest en een looptest. De fietstest wordt bij voorkeur uitgevoerd op je eigen fiets. Een looptest wordt uitgevoerd op de loopband in de praktijk. Het is een maximale inspanningstest, wat betekent dat de test compleet is bij volledige uitputting.
Na de test volgt een korte bespreking van jouw resultaten. Je krijgt ook een uitgebreid verslag met je behaalde testresultaten (inclusief grafiek), berekende trainingszones en gepersonaliseerd trainingsadvies.
In onze praktijk kan je hiervoor terecht bij Michiel.
FAQ?
Hoe lang duurt een test?
Voor het volledige verloop van een inspanningstest met intakegesprek en nabespreking reken je best 1,5 tot 2 uur tijd.
Wat heb ik nodig voor een inspanningstest op de fiets?
Je hebt het volgende nodig voor een fiets inspanningstest:
- Eigen fiets (in propere staat)
- Hartslagmeter (bij voorkeur borstband met bluetooth)
- Powermeter / wattagemeter indien beschikbaar
- Wielerkleding + fietsschoenen
- Handdoek
- Propere/warme kledij om aan te trekken na de inspanningstest
- Bidon met drinken
- Eventueel iets klein om te eten
- Sport-medisch geschiktheidsattest
Wat heb ik nodig voor een loop inspanningstest?
Voor een looptest heb je het volgende nodig:
- Hartslagmeter (bij voorkeur borstband met bluetooth)
- Loopkleding + loopschoenen
- Handdoek
- Propere/warme kledij om aan te trekken na de inspanningstest
- Bidon met drinken
- Eventueel iets klein om te eten
- Sport-medisch geschiktheidsattest
Wat wordt er gemeten tijdens de test?
- Fietstest: In elk blok wordt je lactaatconcentratie, hartslag, cadans en intensiteit van de inspanning gemeten. De trainingszones worden bij deze test gebaseerd op zowel hartslag als absoluut en relatief vermogen.
- Looptest: In elk blok wordt je lactaatconcentratie, hartslag, cadans en intensiteit van de inspanning gemeten. De trainingszones worden bij een looptest gebaseerd op zowel hartslag als tempo. Mocht je over een (footpod) powermeter beschikken, worden er bij testen op de loopband ook zones opgesteld aan de hand van wattages.
Wanneer mag ik een maximale inspanningstest uitvoeren?
Om een maximale inspanningstest af te leggen dien je aan 1 van volgende zaken te voldoen.
- Ofwel ben je in het bezit van een geldig sport-medisch geschiktheidsattest/wedstrijdlicentie van maximaal 2 jaar ou
- Ofwel beschik je hier niet over, dan dien je onderstaande stappen te volgen om eventuele risico’s op voorhand uit te sluiten.
- Vul volgende vragenlijst in: https://www.sportkeuring.be/
- Vul je geboortedatum en geslacht in
- Klik op cyclosportief fietsevenement (met beklimming)
- Klik op “volgende” en vul de vragenlijst in
- GROEN RESULTAAT
- Je hoeft verder geen stappen te ondernemen ter voorbereiding van de inspanningstest. Op de dag van je test wordt je gevraagd een document te ondertekenen als verklaring dat je deze vragenlijst hebt ingevuld.
- ORANJE OF ROOD RESULTAAT
- Je bent verplicht om voor de test een sportmedische keuring te ondergaan bij een erkende sportarts om medische risico’s tijdens de maximale inspanningstest uit te sluiten. Hiervoor kan je terecht op de volgende site: https://www.sportartsen.be/. Je neemt op de dag van de test het attest van de arts mee waarop vermeld staat dat er geen duidelijke contra-indicaties zijn voor een maximale inspanningstest.
Trainingsbegeleiding & Coaching
Om het maximale uit de resultaten van een maximale inspanningstest te halen is er ook steeds de optie voor verdere trainingsbegeleiding en coaching na de test. Zo word je als sportieve recreant of competitieve atleet gestructureerd en gevarieerd naar jouw doelstelling(en) begeleid. De coaching gebeurt via professionele training software van Coachbox. We bekijken samen jouw doel(en) en trainingsmogelijkheden zodat je wekelijks duidelijke trainingsschema’s ontvangt die je kan opvolgen om je doel(en) te bereiken.
FAQ?
Hoeveel kost dit?
Trainingsbegeleiding via trainingssoftware (Coachbox): €20 / mnd
Het gebruik van de Coachbox app is gratis.
Hoe flexibel is mijn trainingsschema?
?
Proprioceptieve Steunzolen
Propioceptieve zolen zijn dunne inlegzolen waarbij op bepaalde plaatsen (bij iedere patiënt verschillend) elementen van enkele millimeters dikte gelegd worden. Het geheel wordt verder afgewerkt met leer. Door deze werkwijze is confectievervaardiging niet mogelijk.
Een proprioceptieve zool moet niet gezien worden als steunzool . Een steunzool gaat namelijk de gewrichten ondersteunen op een passieve manier. Een proprioceptieve zool daarentegen, heeft een neurologische werking op de voetspieren en pezen en corrigeert dus op actieve manier.
FAQ?
Hoeveel kost dit?
Een paar proprioceptieve zolen kost 95 euro.